Tuesday, December 21, 2010

FESTKUM 2010 ... ANTARA MARUAH DAN TAKHTA


assalammualaikum
yeah tajuk je mcm gempak tapi xadalah gempak sangat
ok FESTKUM = Festival Kebudayaan Universiti Malaysia
pelbagai acara yang di pertandingkan
ada tarian trampaian melayu
tarian india
tarian cina
boria
nyanyian
dikir barat
dan mcm2 lagi la acara yg berkaitan dengan kesenian dan kebudayaan
cume lukisan tu tak ada la
ok lets just focus kepada tarian rampaian melayu
yeah this is my 1st time join festkum walaupun permulaan untuk latihannya ada agak terkucil atas sebab tertentu dan aku di panggil semula tapi aku tak amik hati lagi rasa seronok sebab di panggil semula sebab aku suka buat benda ne semua, namapun amik bidang tari so aku kene juga kuasai benda ni semua walaupun masing2 ada limit untuk mempunyai kelebihan
criusly mmg agak sukar nak kejar mereka2 yang dah berlatih boleh dikire hampir dua minggu walaupun bukan hari2 tapi disebabkan kemampuan asas mereka semua dah kuat dan sorg budak bukan daripada jabatan tari juga punyai kemampuan asas yang kuat
dan mmg sgt sukar untuk aku kejar dan saing mereka dalam masa yang singkat
walaupun di marah dan di tegur setiap kali reasel aku tak terasa hati...yes mmg lembap juga aku kadang2 yela mau tak nak kejar benda yg dah sempurna dalam masa yang singkat dengan sorg yg buat hal buat aku rasa malu sebab die masuk seiring dengan aku
latihan yg di jalankan 3 hari aku kne dapatkan pola lantai sebb lepas tu ada preview
sepnjang lthn yg di jalankan criusly aku rasa DOWN sgt sebb aku rasa mcm aku xboleh nak buat even aku mmg nak buat benda ne untuk pengalaman aku sndiri
tapi apa pun kne juga kuatkan semangat sebb aku nakkan juga benda ni

ok lets go to the festkum side
1st day smpai rehat2 dulu xd nak buat lthn sgt...cume mlm lepas tklimat je buat lthn cket refreshkan balik gerak2 semua...jadi blur juga aku di buatnye...dh le lebam dengar taklimat yg tah apa2 membuang masa dengar ada la
hari kedua tgk persembahan india..yeah mr deeno , syed dan deelani mewakili UM
criusly aku sgt yakin koreo team KESUMA tu mmg boleh menang emas sebb gerakkannya dan penceritaannya sangat jelas
mlm ketiga pula tgk persembahan cina hasil tgn mr poh gee
style poh gee mmg betul2 jelas dengan air tgn die huahaha...mr PG .. mmg jiwa SOFT
dalam hati ada taman...hehehhee
mlm ketiga adalah mlm tarian rampaian melayu
wahahha antara malam yang aku tunggu-tunggu dan malam yang mengerunkan aku
mau x gerun sebb 1st time aku masuk FESTKUM ne
lagi2 mnri tarian tradisional...dah la aku ne mmg xd basic tradisional..but my parents , frens , the KESUMA, and my dear beri sokongan yang sepenuhnya
jadi ada jugala kekuatan untuk aku menri
alhamdulillah setelah perform mlm tu ada la rasa lega azab dah abeh
hauahahaha tpi xd la berapa lega sangat sebb keputusan yang dinntikan tu lagi gerun
saingn terdekat yg boleh dikatakan nak MAKAN team KESUMA is UPM
ok criusly UPM bawa masa reasel tu boleh kitakan betul2 nak mkn kitrg
sbb dpd apa aku tahu last year UPM no 2 untuk FESTKUM tarian zapin
tp mmg sesuai la mereka layak juga last year
tp UM better dengan abg saleh..heeee....alhamdulillah
ok focus balik pada this year
rampaian ... ok aku admit aku xfhm konsep rampaian itu mcm mana sebb mmg bukan basic aku dlm tarian tradisional...kalo bboy n hip hop tau la juga sbb MAKANAN aku
tapi setelah di terangkan oleh krol...ada la juga sedikit pemahaman untuk aku
sbb itu dikatakan ILMU YANG DIIBARATKAN SETITIK AIR ITU BERGUNA
ahahhaa pepatah apa aku taip ne pun aku xtau
malam keputusan sangat mengecewakan pasukan KESUMA
apabila di umumkan USIM berada di tempat ketiga mmg betul tiada harapan bg kami
kedua UUM...johan pula UKM
for sure semua UNIVERSITI yg tewas TERTAWAKAN keputusan juri
kata juri MELIHAT DAN MENONTON
sepatutnya juri bukan melihat dan menonton tapi tugas juri adalah MENELITI
itu yg sebenarnya tpi konsep mereka buat salah
ok mmg ada yg spttnye menang tpi xbloeh mng sbb tidak layak untuk menang
tapi kalo dah tidak layak untuk menang knpe mereka masih boleh dpt atau layak untuk menang ketegori kecil2...
ok kalo ketegori kicik tu aku xnk ckp la
tiba mlm untuk ketegori keseluruhan
aku di fahamkan last year pemenang 1,2,dan 3 langsng tak ada sangkut untuk menang tahun ne
bak kata pengacara majlis kejutan sungguh tahun ne
yeah pada aku sangat tak adil sebb keputusan mlm penutup
knpe keputusan tak diumumkan selepas pertandingan
dikatakan selepas juri buat keputusan ianya akan di "seal"
tapi apakah ianya dikunci sepenuhye???
seperti difahamkan lagi juri tahun lepas di sogok supaya tuan rumah mengajurkan program ini perlu menang tpi kalo kualitinya tdak bagus mcm mana???
ok malas la sebenarnya nak taip panjang sebab ini 1st time aku masuk FESTKUM
tpi mcm dah masak dengan "permainan politik" yg sedang berlaku
tapi kalo nak ckp lbih pun tak guna
for crius kemenangan pada malam itu SUNGGUH TIDAK BERGAYA
bukan nak ckp sbb xboleh terima kekalahan tapi ada yg lebih bagus dpd yg menang pada mlm tu
KESUMA UM boleh terima keputusan juri jika UPSI , UTEM , UPM dan lain2 yg bagus untuk menang...sayang juri menggunakan konsep MELIHAT DAN MENONTON bukan menggunakan konsep MENELITI
malas nak tapi panjang2 sebab segalanya berakhir sudah
mungkin ada hikmah keNapa semua ini berlaku....jadi kne renungkan juga
pengalaman mengajar aku segalanya




special for KESUMA = thnkz sbb sudi trima diri yang lemah ini semula,...jujur masa 5 hari persediaan diri ini untuk bertanding sebenarnya rasa tidak lengkap sangat...tpi sebab untuk berada sama rata aku usaha sebaik mungkin...hasilnya itulah persembahan dan kerjasama yang dapat aku bagikan...thnkz juga sebb banyak mengajar dan menegur semua salah dan silap...bak kata siew ling ... " it's ur tradition , u must get it ..."


for senior's n tutor's = thnkz sebb banyak tegur diri ini demi kebaikkan bersama...yelah dah mmg aku ne pun xd basic...pula belajar dalam bidang yang aku persembahkan....jadi segala usaha kerah tenaga aku buat atas setiap teguran untuk perbaikin diri



to all team UM .... kita KALAH DALAM KEADAAN BERGAYA.....
KEPADA UNIVERSITI LAIN...anda masing2 punyai kelebihan masing2...apa2 pun tetap tahniah

johan keseluruhan tarian india.....
gangsa koreografi....

gangsa koreografi....
perak untuk keseluruhan tarian cina....




p/s : apa yang tertulis ini adalah pandangan diri ini ... jika terasa hati mintak maaf lah ye...hak persendirian walaupun ianya "public" .... sebab aku xnak jadi hipokrit ... biar berlaku jujur walaupun kdang kala ianya boleh memakan diri ... salam

Monday, December 13, 2010

PERKAMPUNGAN FESENI 2010/2011


bermula sudah perkampungan feseni 3rd cllge
hhaaahhaaiii
ada yang menyatakan feseni untuk sesi kali ini di anjak ke bulan oktober
aiiiyoo kalo betul al oktober xnk la aku mnri sbb sem tu nnti aku bnyk
kelas teori yang nk kne betul2 aku blja dan fokus ... ( cewah)
tapi ada yang kata tnc sedang meeting balik nk dptkan akhir bulan feb
apa kptsnnya xtau la
tapi kami di 3rd dh strt perkampungan as persediaan awal feseni
ada juga kolej2 x buat perkampungn bila dpt brita pasal anjakan feseni tu

kalo di ikutkan asal mmg perkmpungn ini aku join sekali
atas sebb las mnt punye jemputan untuk pergi ke FESTKUM di UUM
jadi aku xdpt nak join sepenuhnya perkampungan feseni ni..
tapi atas sebb latihan FESTKUM pun xd la clash sangat untuk perkampungan ni
so boleh la aku jengah2kan kwn2 kat kolej ne
mlm pertama perkampungan nasib baik tak ada lthn festkum
tap siang tu mmg berencak giller kat jabatan
mlm plak dengan budak2 kolej
kalo ikutkan aku nk pergi tgk show kat KLPAC
SMS FROM ANGEL'S
sebb one of the performer is POH GEE
my tutor
well his very good in cntemp when he perform
impress giller
ahaha suke giller kot style die
tp belum smpai tahap aku nak jadi cm 2
kne banyk lagi lthn polish up dlm kelas teknik
bak kata PG kalo nk mnri cntik untuk cntmp polish kelas teknik
so its the same kalo nak menari cntik dlm tradisional kne juga polish teknik asas
hahaaha...
memang tak di nafikan nasihat tu mmg berguna
so sepanang aku berada kat UM 3 thn ne aku nak gunakan sepenuh peluang yg ada
xkira la mnri kat kolej ke mnri kat jbtn ke
aku nak join sbb untuk kebaikkan aku untuk masa akan datang
alhamdulillah buat asa ne banyak peluang terbuka untuk aku join piece2 yg ada
alhamdulillah rasa bersyukur sebb peluang ni di berikan
bukan nak rasa lagak atau cm hebat sgt
aku join pun untuk masa akan datang dpt kongsi dengan mereka2 yang lain
niat aku satu je just nak balas jasa
cume mungkin ada yang x berapa nak perasan
kalo nk berkecik hati
maaf mungkin ada salah aku juga
tapi aku buat semua ni untuk kebaikkan bersama
perasan atau x itu terpulang mcm mana
sebab anda yang nilai diri ini secara kasar
dalamannya hahaiii kalo nk di terangkan mmg susah org nak fhm
tapi xapalah bukan senang nak puaskan hati semua orang
aku hanya buat yang termampu
its hard to be in between
alhamdulillah aku buat yang termampu
lain2 aku berserah sahaja kepada ILAHI nak berikan keputusannya
aku hanya merancang
yeah mmg penat nk kerahkan badan siang kat sebelah cne
mlm kat sebelah sana juga
tapi demi keseimbangan agar dua2nya sama rata dapat
kne juga la aku lakukan
bukan nak merungut ( walaupun bunyi dh mcm merungut )
tapi yelah kdg2 kne fhm juga situasi aku
its not easy to be me
well to team festkum thnkz sbb trime balik walaupun last mnt ats sbb xd org
tp peluang yg di berikan ni mmg sgt berharga
apa pun aku lakukan yang terbaik
bagi team kolej pula maaf kalo kptsn ini mcm bert sebelah
tapi apa pun aku buat untuk korg juga
itu je just mntk doakan kejayaan kami
yelah aku di terima balik dah seminggu sebelum bertanding
kalo team festkum stress tkt aku xdpt
aku lagi stress tkt merosakkan kumpulan
tapi apa pun aku kerahkan juga tenaga yang ada demi kejayaan bersama
insyaallah segalanya berjalan lancar
untuk mama dan ayah thnkz sbb beri kepercayaan kat syaffiq untuk buat semua ni
thnkz sbb selalu doakan ankmu ini
trima kasih banyak
rasa sangat bersyukur
to my dear thnkz sbb selalu bg sokongan
dengar luahan hati ne
thnkz so much dear
kpd kwn2 skpt 1 sorry sebb selalu mengelak bila korg ajak hang out
bukan pe yelah aku kne training kt UM ne
nnti dh abeh festkum kite lepak reramai
buat reunion beso2 punye
to all peserta perkampungan good luck in feseni 2010/2011

Monday, December 6, 2010

GO GENTING


go genting
yeah going genting together with u
alhamdulillah the weather going so great that moment
bersyukur i feel so much on the day
lots of story we heard , we saw
about the surrounding or about us
but the most funniest that we saw
there's a boy who was really afraid as we can see clearly from his face reaction
his jiggling shown that he really dnt like to play
it will be a long story to tell
so make it simple
the day was best
alhamdulillah
i feel so happy to be with u
thnkz so much ... =)







the photo tell's faster then my words right?
huahua
alhamdulillah



Friday, December 3, 2010

FALLING IN LOVE .....

CINTA itu adalah kurniaan ILAHI
DIA memmberi kita cinta supaya kegembiraan terpancar sepanjang hari
supaya kita sebagai manusia tidak selalunya berada dalam kesedihan
hadirnya CINTA memang suatu perkara yang membuat kita gembira yang tak terhingga
CINTA tidak memerlukan bajet yang besar untuk kita gembira
tapi perlulah kita sebagai manusia MENCINTAI YANG MAHA PENCIPTA
IMAN , AL-QURAN , RASUL DAN HADIS
sebelum kita menyintai seseorang yang kita mahukan
CINTA juga kepada kedua IBU dan AYAH , KAKAK ADIK dan ABANG


CINTAI lah seseorang itu dengan niat kerana ALLAH S.W.T
CINTAI lah si dia dengan harapan agar kita dekat lagi dengan ALLAH S.W.T
CINTAI lah si dia dengan harapan iman di dada bertambah
CINTAI lah si dia dengan dorongan ke jalan yang benar
CINTAI lah si dia dengan sepenuh tanggungjawab
CINTAI lah si dia dengan penuh keikhlasan
CINTAI lah si dia kerana akhlaknya


sesungguhnya CINTA yang kita miliki CINTA yang kita rasai CINTA yang kita idamkan itu hanyalah pinjaman untuk sementara waktu sahaja
hargailah orang yang mencintai kamu itu dengan sepenuhnya
janganlah kita salah memiliki cinta
jika cinta yang lama adalah cinta nafsu atau pun sementara
janganlah kesali janganlah di dendami kerana setiap perkara yang berlaku adalah balasannya ada hikmahnya pada masa akan datang sama ada baik atau buruk cepat atau lambat

JANGAN cintai dia atas dasar ingin dimiliki
JANGAN cintai dia atas dasar tiada sesiapa disisi
JANGAN cintai dia kerana nafsu
JANGAN cintai dia jika hati belum bersedia
JANGAN cintai dia jika ianyanya mengheret kepada jalan yang tidak benar
JANGAN cintai dia jika ianya adalah cinta yang terlarang
JANGAN cintai dia jika ianya sementara
JANGAN cintai dia kerana paras rupa , bentuk badannya
JANGAN cintai dia kerana pujuk rayunya



sekiranya kita tidak memelihara CINTA itu dengan sebaiknya maka kurniaan ILAHI itu di tarik balik dengan mudah tanpa disedari.
contohnya yang bercinta putus di tengah jalan
yang bertunang beralih arah
yang sudah berkahwin tidak sefahaman
yang sedang bahagia bertelagah
yang rasa gembira timbulnya bosan dan putus asa
sedar atau pun tidak sahaja kita jika tidak memeliharanya dengan baik
oleh itu setiap apa yang kita lakukan biarlah segalanya berbalik kepada rujukan YANG ASAL
kerana di situ terdapat seribu satu persoalan dan seribu satu jawapan yang kita inginkan



salam berkongsi .... =)




Wednesday, December 1, 2010

THE END FOR 1ST YEAR .....


THE END for this sem
huahahahha
akhirnya habis juga exm untk semesta ne
tapi mcm mana keputusannye
last paper BUDAYA TARI DUNIA
alhamdulillah apa yang aku buat revision sendiri
dengan kwn2 semuanya keluar
target soalan pun keluar
but criusly
I HATE THE QUESTION SO MUCH
muahahha
sebab apa soalannya terang2 boleh buat point
tapi bila masuk bab nak menjelaskannya dalam konteks ayat aku blur
plus malam sebelum exm aku tak tidur
hahaiii gigih belajar
di tambah pula dengan demam
pula masa nak jawab exm last tu rasa betul2 tak selesa
dengan selsema , sejuk , bdan lemah , nak muntah
muahhahahaa
tapi nak buat mcm mana kne juga kuatkan diri walaupun tgk tulisan dan mcm cakar ayam
leh kata lebih teruk la
huahahha
last 30 mnt tulis last soalan
menggigil mcm x mkn pdhl dh mkn b4 masuk
abeh je exm rasa lega
tapi ttp cuak juga menggu nasib seterusnya
abeh je exm miss bilqis sediakan kek untuk sekelas
hahaiii coklat yummy2 ....
btw perjalanan dah hampir separuh jalan....
kuat lagikan aku nak berjalan
gigih lagikah tulang ini bergerak
doa mama dan ayah
sokongan kakak dan adik
dorongan pengajar dan kawan2
serta perhatian daripada yang sangat aku perlukan
membuat aku tetap tempuh juga segalanya
harap masa akan datang di permudahkan
insyaallah .....

Tuesday, November 30, 2010

TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD


Tun Dr. Mahathir Mohamad
nama yang tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia
merupakan Perdana Menteri Malaysia yang ke-4
memimpin Malaysia ke arah pemodenan berteknologi tinggi
jasa dan pengorbanan beliau amatlah tidak ternilai tingginya

bagi saya beliau merupakan lagenda kepimpinan Malaysia
yang patut semua Rakyat malaysia banggakan
kerja keras beliau semasa memimpin negara tidak pernah kenal erti penat dan lelah
dapat kita lihat dengan pencapaian yang begitu membanggakan sehingga hari ini
kebijaksanaan beliau yang di kurniakan ILAHI digunakannya sebaik-baik mungkin



beliau boleh di katakan sebagai Hang Tuah pada zaman ini
seorang pahlawan yang memiliki kekuatan dari segi mental dan fizikal yang kuat
kalaulah setiap rakyat Malaysia bercita-cita ingin menjadi seorang perdana menteri
bahawasanya rujukan paling sesuai sekali adalah beliau



Lagenda kepimpinan negara yang sangat patut di banggakan
Tun Dr. Mahathir Mohamad
tiada gantinya ....

Sunday, November 28, 2010

LISTEN...

di alu2kan untuk sertai
terasa kecil dunia di antaranya
namun tabahkan juga hati
kerahkan tenaga yang ada
gunakan seluruh kudrat melakukannya
walaupun bukan darah daging yang mengalir
namun ku usaha basahkan juga diri ini
apakan daya hanya mampu tersenyum melihat semuanya dari jauh
impian yang ingin di lakukan semenjak menjejakkan kaki pada awalnya
di hentikan pada langkah ke tiga
memahami akan keadaan dan tetap senyum demi kejayaan mereka
ingin di beri peluang sekali lagi
namun maaf kerna sedar akan kekurangan diri
dengarilah sebelum berangkat pergi
jelas apa yang dinyatakan
namun dikau tidak sedar akan penyampaian ini
tidak mengapa diri ini dianggap hina
terima segalanya seadanya
perbaiki masa demi masa
bukan senang mahu menyiram semua bunga di taman pada masa yang sama
memilih yang kiri atau yang kanan
harapan dari dua pihak memerlukan
namun hanya satu yang akan di lalui
senyuman di lempar menutupi kesedihan di hati .....


Saturday, November 27, 2010

Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun??



Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.

Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.

Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ,,,,,,,



source : by Blog Nya Mas Rully


Friday, November 26, 2010

CIRI - CIRI SUAMI YANG BAIK DARI SUDUT ISLAM

Memetik kertas kerja Dasar Pembentukan Rumahtangga serta Adat-adat Yang Bercanggah tulisan Kadi Kuala Selangor, Haji Asmungi Mohd Sidek, "Sebagai seorang gadis apabila mula memikirkan alam dewasa dan ingin menggantungkan nasib dirinya kepada lelaki melalui rumahtangga, hendaklah membuat pemilihan teliti, seeloknya pilihlah lelaki;

1. Yang berkemampuan sebagaimana hadis Nabi Riwayat Ahmad Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah yang bermaksud:

"Wahai permuda-pemuda; barang siapa diantara kamu bernikah, maka hendaklah ia bernikah, yang demikian itu amat menundukkan pandangan dan amat memelihara kehormatan, tetapi barang siapa yang tidak mampu, maka hendaklah berpuasa kerana puasa itu menahan nafsu." Mampu yang dimaksudkan, berupaya menyediakan tempat tinggal, saraan hidup yang biasa mengikut suasana sekarang, serta pakaian untuk menutup aurat. Perkara-perkara ini wajib dilaksanakan suami dan kegagalan menyempurnakannya boleh mendatangkan kesan buruk dan mudah berlaku perceraian.

2. Boleh dijadikan sebagai ganti ayah bonda.

Sanggup melindungi wanita daripada segala bahaya dan kecelakaan yang menimpa kerana apabila seorang wanita rela dinikahi, bererti ia rela melepaskan dirinya daripada ayah bonda yang selama ini menjadi tempat pergantungan hidup.

Kini berpindah kepada lelaki yang bakal menjadi suaminya.

3. Pandai menjaga darjat diri; apabila bercakap dikota dan diamalkan.

Selain daripada itu suami yang baik akan sentiasa mengajak isteri ke arah kebaikan, menjauhkan yang mungkar dan mendahului perbuatan itu.

4. Berkebolehan didalam urusan rumahtangga. Kebolehan memasak, menjahit juga membasuh akan membantu kerana lelaki yang biasa membuat kerja begini, tidak akan membebankan isterinya membuat kerja rumah sekiranya isteri tiada kemampuan.

5. Mempunyai penuh kepercayaan kepada perempuan dan tidak mudah bersangka buruk.

Biasanya apabila suami bertugas mencari nafkah maka isteri akan menjaga segala amanah harta dan anak di rumah.

Sekiranya suami tidak mempunyai kepercayaan kepada isteri, ini bererti suami akan sentiasa menyangka buruk.

6. Rajin, berpemikiran luas dan tidak memakan harta perempuan.

Lelaki begini adalah ciri-ciri lelaki yang tidak pemalas, inginkan kemajuan serta tidak mengharapkan titik peluh isteri.

Allah sangat tidak menyukai manusia yang hanya bertawakal dan menyerah diri tanpa usaha sedangkan kejayaan dicapai melalui usaha.

7. Mudah memaafkan.

Sifat ini adalah sebahagian daripada sifat terpuji Rasullah ketika menegakkan agama Islam.

Oleh itu suami bertanggungjawab sepenuhnya kepada isteri dan anak.

8. Datang daripada keturunan orang yang baik-baik lagi rajin beribadah.

Seelok-eloknya, mempunyai akhlak dan budi bahasa mulia, berpegangan agama lagi rajin beribadah dan tidak berpenyakit keturunan seperti gila atau penyakit merbahaya yang boleh membawa kepada kesengsaraan hidup. 






















source from : http://www.facebook.com/note.php?note_id=148387895208276&
id=159008554122824&ref=mf


photo from : http://i291.photobucket.com/albums/ll306/zulharun/norhasmira1.jpg




Wednesday, November 17, 2010

AIDILADHA - KORBAN DAN PENGORBANAN


Aidiladha menjelang lagi
KORBAN adalah tema yang telah di tetapkan setiap kali perayaan ini berlangsung
bagi umat islam ibadat korban adalah ibadat sunat yang di tuntut atau sunat muakkad
bagi golongan yang berkemampuan adalah diharuskan melakukan ibadat korban ini
janganlah di pandang berat kerana ianya hanya datang setahun sekali
jadi tidak seharusnya menjadi masalah kepada mereka yang berkemampuan untuk melakukan ibadat korban ini
sebaik-baiknya dapat membantu golongan yang memerlukan


Diriwayatkan satu hadis marfu' daripada Abu Hurairah,
maksudnya : " Sesiapa yang mempunyai kelapangan , namun tidak mengerjakan ibadat korban , maka jangan sesekali mendekati musalla kami. " ( Hadis Riwayat Al-Hakim )


itu dari segi hadis yang memang nyata kita harus mengerjakan ibadat korban apabila ada kelapangan
mari kita lihat dari sudut yang normal atau org kata " common things "
apakah makan korban bagi anda?
apakah pengorbanan yang anda dah lakukan?
kepada siapa pengorbanan itu anda tujukan?
kalo nak dibicarakan tentang korban mahupun pengorbanan memang takkan habis sampai bila2
sebab setiap daripada kita ini ada melakukan pengorbanan sendiri
namun janganlah di minta balasan terhadap apa yang di korbankan itu
buatlah dengan ikhlas tanpa menunjuk-nunjuk
keikhlasan itu tidak terpancar pada kata2
kerana KEIKHLASAN itu akan terpancar apabila ada yang mengenangkan pengorbanan yang telah dilakukan itu


paling penting sekali
setiap apa yang di lakukan haruslah kita berbalik kepada yang asal
balik kepada YANG SATU
kerana DIA MAHA MENGETAHUI segalanya
renung2kan
salam ...
p/s : terdapat kesilapan atau persamaan harap maaf ... saya hanya berkongsi ...

Wednesday, November 10, 2010

10 Things You Should Know About A True Blue Johorean


1. They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi. Aku teringat semasa aku sekolah dulu, aku dan member sebelah aku boring yang amat di dalam kelas, so to keep us awake, kami dok mengira berapa kali Cikgu sebut ekk. In a period of 40 minutes, dekat 100 kali! Lepas tu kami gelarkan Cikgu tu as Cikgu Fadzillah* Ekk. (*bukan nama sebenar).


2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar Bandar Johor Baru seperti di Masai- chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok** berkata, ” Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.


3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”. Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bola kat Bandor Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Bandar Muar besok). Aku teringat Kakak tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa Mama sebut besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku Cuma speak like that bila berjumpa dengan true blue Johorean aje. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, I belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor **. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor. (Did you see Majalah 3 the other night – see how Tunku Yem (nama manja Tunku Mahkota Johor) bercerita pasal anakanda dia Tunku Ismail ? Haha…. that is exactly my point!)


5. Diorang ada ENDUT **. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa…kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.


6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok….Dah lama aku tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh nak describe dengan teliti these things cos it has been 30 years since I last tasted them. Seperti Kak P cakap – makanan seperti botok botok. Kalau out of Johor, botok-botok dikenali dengan nama PAIS IKAN. Jangan tanya aku how to describe the ingredients cos aku tak berapa gemar makan sebab guna banyak sangat daun ( aku tak suka makan sayur – especially ulam). Yang aku tahu – pakai daun segala daun, termasuk daun betik dan gunakan kari ikan and balut dengan daun-daun tu dan kukus. Aku pernah tanya my Dad dulu – kenapa buruk benor nama dia bebotok. Then my Dad cerita : Di zaman dulu ada seorang nenek yang tinggal seorang diri. Everyday cucu dia akan datang bawak makanan. Nenek ini suka sangat pais ikan dengan bubur so dia suruh cucu ni bawak tetiap hari. Bila cucu tu bawak makanan lain, Nenek akan tanya “Mana Bubur Tok? “. Lama-lama Bubur Tok jadilah Bebotok – kesan dari cakap cepat-cepat. Itulah ceritanya. Aku kecik lagi masa my Dad cerita tu. So, kalau dia kelentong aku – maka kelentonglah cerita bebotok tu. Sekian adanya.


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock. Aku rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori aku lah. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori aku ni? Jangan aku kena pancung dengan Sultan, dah ler. Ampun Tuanku!


8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang.. Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. I don’t like to eat telur pindang, so I cannot to describe the taste. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.


9. Tidur atas LECA** (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK **.


10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore n indonesia!!! When I was growing up, aku cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Yang aku suka ialah iklan jeans Levi’s ( Let your love flow), iklan lagu Coke ( I’d like to build the world a home), iklan Kodak (Times of Your Life -Paul Anka ). Paling syok ialah masa Christmas, iklan dan lagu semua best-best. (But itu dulu, sekarang aku rasa semua rancangan sudah semasa.) Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore n indonesia!…tv3 bru nk kluakn cter malin kundang kite dah bis tgk Apa lagi EKK?

Kamus Johor :

Saing - pergi bersama2..”nnt kite saing ehh pi sekolah” Bongok – bodoh Bigor – gila-gila, contoh :- Apek Senario tu macam budak BIGOR ekk ? Endut – makwe/pakwe. Awek/balak. Boifren/girlfren. Boleh digunakan tanpa mengira jantina.

Berendut - berpasangan. Pergi berendut- dating.

Botok-botok, bebotok – sejenis makanan menggunakan ikan, ditambah memacam dedaun, letak serbuk kari (don’t ask me – aku tak reti buat) dan dibalut dengan daun betik, diikat dengan sebelum dikukus. Alah, macam Pais Ikan tuh.

Leca - tilam. Normally dibuat sendiri menggunakan kekabu (orang zaman dulu-dulu semua DIY – tak ada Vono, Slumberland ).

Gerobok, Gobok -Almari. Tak kiralah simpan kain baju ke, simpan pinggan mangkok ke. Sajak sesuai @ tidak -bkn puisi tau!!…cm nih ayat die..’sajak x beg nih pki ngn bju ni??”

roti perata – roti canai

semangka -tembikai

epok2 -karipap



Sekadar berkongsi mungkin ramai yang tahu tapi xperasan




source : http://www.facebook.com/profile.php?id=1170700529#!/note.php?note_id=435778947799&id=268016304318



Tuesday, November 9, 2010

QUESTION?


apakah rasa menyukai seseorang?
adakah sama dengan menyayangi seseorang?

atau seperti rasanya menyintai seseorang?


kalau di minta pedapat ramai orang

semestinya banyak jawapan yang akan di terima
menyayangi dan di sayangi adalah dua perkara yang berbeza
sama ada ianya secara terang atau di simpan sendiri
tapi apakah perasaan sayang terhadap seseorang itu timbul secara sendiri atau dalam keadaan yang terpaksa?
kenapa sekali terpisah perasaan itu tidak akan sama dengan yang awal?

apakah sebab hanya dengan menyayangi seseorang itu pada pandangan pertama sahaja membawa kebahagiaan?

mengapa peluang kedua di beri itu tidak akan sama dengan yang pertama?

kalo nak di tulis banyak sangat persoalan yang terjawab dan mungkin tidak terjawab

namun segalanya bergantung kepada individu masing-masing

sama ada diri ingin menyayangi atau di sayangi

memberi peluang ke dua untuk menerima atau melepaskan



jadi apakah gaya anda di luar sana?

adakah ingin menyayangi secara terang
atau menyimpannya sendiri??
jawapan dan keputusannya terletak di tangan anda sendiri
yang penting jangan lupa solat dan berdoa
sebab perkara yang wajib ini dapat membantu kita semua mendapat jawapan yang bernas
untuk setiap persoalan yang bermain difikiran
tidak kira dalam percintaan mahupun kehidupan seharian

Monday, November 8, 2010

Hukum Memakai Cincin, Gelang Tangan dan Rantai Leher Bagi Lelaki Islam

Oleh: Ustaz Mohamad Faizal bin Ahmat

Memakai cincin merupakan salah satu sunnah Rasulullah s.a.w. Ini kerana Rasulullah s.a.w sendiri pernah memakai cincin. Berdasarkan hadith daripada Anas bin Malek :

“ Adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini ( Dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)”(Hadith Riwayat Muslim) Begitu juga, nasihat Nabi Muhammad saw. Kepada Saidina Ali sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad s.a.w. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari manis atau jari kelingking (anak jari). Di samping itu Ali bin Abi Talib berkata “ Rasulullah s.a.w telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya( jari tengah atau jari hantu)”. (Hadith riwatat Muslim, Abu Daud At-Tirmizi dan An-Nasai)

Bagi pemakaian gelang tangan pula, terdapat sebuah hadis yang menyebut gelang tangan ini.


Bahawa Rasulullah s.a.w telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki tersebut:”Apakah bendanya ini”? Lelaki itu berkata:”Ia adalah gelang perubatan”. Rasulullah bersabda: “ Sesungguhnya benda itu tadak memberi apa-apa (faedah walaupun untuk tujuan perubatan), buangkan benda itu daripada diri anda, jika sekirannya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya (Sahih riwayat Imam Ahmad).

Berdasarkan hadis di atas, terdapat perbezaan pendapat ulama’ sama ada yang mengharuskan ataupun mengharamkan pemakaian gelang tangan ini. Mereka yang mengharamkan penggunaan gelang tangan adalah bersandarkan hadis zahir di atas secara jelas melarang lelaki memakai gelang tangan, walaupun untuk tujuan perubatan.

Pun begitu, terdapat ulamak yang mengharuskan menggunakan gelang tangan bagi lelaki dengan tujuan perubatan sahaja, tetapi dengan beberapa syarat yang ketat iaitu gelang tersebut telah dibuat kajian saintifik bahawa boleh merawat penyakit, gelang tersebut bukan dibuat daripada emas dan perak, pemakaian gelang tersebut bukan untuk tujuan menunjuk-nunjuk. al-Ustaz Muhammad Sa’di (Penyelidik laman Islam-online) ketika ditanya tentang hukum memakai gelang dari tembaga yang diperbuat bagi tujuan perubatan apakah dibenarkan atau ia termasuk di dalam syirik yang kecil, beliau menjawab: “Jika terbukti kemanfaatan gelang tersebut sebagai perubatan, maka perbuatan itu tidak mengapa, adapun jika tidak ada padanya sebarang manfaat, maka jangan dipakaikan kerana ketika itu ia termasuk dalam kumpulan memakai tangkal dan azimat.”

Larangan memakai gelang yang dinamakan al-wahinah di dalam hadis di atas bukan merujuk kepada gelang semata-mata dan bukan juga merujuk kepada larangan berubat dengan gelang, sebaliknya ia merujuk kepada merubat dengan tangkal atau gelang yang hanya semata-mata tangkal. Oleh itu, pemakain gelang tangan bagi tujuan tangkal adalah jelas, iaitu haram. Tidak kira jenisnya, sama ada ada logam, tali bewarna hatta gelang getah sekalipun. Majlis fatwa kebangsaan telah memutuskan lilitan hitam di lengan bagi umat Islam adalah haram kerana ia merupakan suatu adat atau kepercayaan agama lain. (Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali Ke-19, 6 Oktober 1987 )

Hasil dari pemerhatian penulis, pemakaian gelang di kalangan pelajar PMM atau masyarakat awam, gelang yang dipakai bukanlah jenis magnetik yang dibuat untuk tujuan perubatan tetapi jenis logam biasa yang boleh dibeli di mana-mana sahaja dengan harga yang murah. Jadi gelang ini bukanlah jenis yang diharuskan menurut Islam. Pemakain mereka hanya bertujuan untuk menunjukkan penampilan yang dianggap “gagah” atau “macho”. Oleh itu jika hanya untuk menunjuk-nunjuk atau berhias (bagi lelaki) maka ia adalah amat ditegah dalam Islam.

Berkaitan dengan pemakaian rantai leher pula, bila ditanya “ kenapa pakai rantai leher?” ramai menjawab: “rantai ini bukan dari jenis emas atau perak”. Persoalan di sini bukanlah jenis buatannya sama ada rantai emas, perak, besi ataupun tembaga. Menurut Islam rantai leher merupakan salah satu alat perhiasan bagi wanita sahaja. Haram meniru atau menyerupai wanita sama ada dari segi alat perhiasan ataupun pakaian. Amat beratlah kesalahannya jika tujuan pemakaian rantai leher itu bertujuan untuk meniru agama, anutan, ajaran agama lain, maka hukumnya haram, bersandarkan sebuah hadis:

“Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum itu, maka dia akan tergolong di dalam kaum berkenaan.” (Riwayat Abu Daud).

Apa yang perlu di sini ialah ilmu pengetahuan. Dengan erti kata segala perbuatan dan amalan yang kita lakukan hendaklah berdasarkan ilmu yang sohih, bukan ikut-ikutan sahaja. Punca utama berlakunya terikut-ikut dengan budaya songsang seperti bertindik, rambut punk, bertatu, memakai rantai adalah kerana kejahilan dan kedangkalan untuk tidak mendalami ilmu agama. Ironinya keseronokan mengikut budaya asing atau songsang ini akan merosakkan diri malah yang lebih parah lagi, boleh merosakkan akidah kita. Akhirnya, panduan ilmu yang benar akan mendorong segala perlakuan kita bertepatan dengan ajaran Islam seterusnya mendapat kerahmatan dari Allah taala. Wallahu a’lam.




source : http://feryco.com/hukum-memakai-cincin-gelang-tangan-dan-rantai-leher-bagi-lelaki-islam


Wednesday, November 3, 2010

DANCE SHOWCASE 2010

bertarikh 22 oktober 2010
Jabatan Tari Pusat Kebudayaan Universiti Malaya
telah mengadakan satu persembahan tarian ( Dance Showcase 2010 )
di Auditorium Kompleks Perdanasiswa

buat pertama kalinya setelah beberapa tahun Jabatan Tari di tubuhkan di UM
mengadakan persembahan akhir semesta secara besar-besaran
walaupun hanya beberapa kelas yang terpilih sahaja mengadakan persembahan
ianya mendapat sambutan yang amat memberangsangkan daripada penonton
persembahan tarian ini mengekalkan ripertua yang di pelajari atau subjek yang di tawarkan oleh jabatan tari
antara persembahan pada malam itu adalah :

1. tarian gamelan timang burung
2. inang masri
3. inang lama
4. inang pulau kampai
5. serampang 12
6. jaipongan ( maharani )
7. tarian cina
8. tarian india
9. tai ji
10. koreografi - 6dgree ( siew ling )
11. teknik tari 4
12. teknik tari 3
13. koreografi - pilihanku ( rithaudin )

persembahan pada malam itu bukan hanya persembahan yang biasa
kerana sebilangan daripada kelas yang membuat persembahan merupakan peperiksaan mereka bagi membantu markah dalam peperiksaan akhir semesta
setiap pelajar pada malam itu di nilai

syabas kepada jawatankuasa yang bertungkus-lumus bekerja bagi mengadakan persembahan ini
syabas juga kepada semua yang terlibat pada malam itu
berikut adalah sebahagaian gambar yang terpilih ...















p/s : jika terdapat kesilapan harap maaf ...

Tuesday, November 2, 2010

LELAKI UCAP MAAF DAPAT BUAT JANTUNG PEREMPUAN SEHAT

Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

Sila share dengan sesiapa yang kalian suka...

Salam Ukhuwah..~




source : http://www.facebook.com/note.php?note_id=159705774069080&id=167245506620796

Sunday, October 31, 2010

SEBAB MATA LELAKI GEMAR MELIHAT TUBUH WANITA

Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga…



source from : http://komuniti.iluvislam.com/index.php?%2Ftopic%2F25020-sebab-mata-lelaki-gemar-lihat-badan-wanita%2F

Monday, October 25, 2010

THOUSAND OF JOY



SWEE MEMORIES WITH KARYA KURSHIAH


MALAM JUARA - JUARA
FESTIVAL SENI UNIVERSITI MALAYA 2009/2010


Sunday, October 24, 2010

JANGAN KECEWAKAN ORANG YANG MENCINTAI KAMU

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya

hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap

menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu

merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain

lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang

berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon

untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu

sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat

bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa

pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau

tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia

ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon

untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan

mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi

baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.

Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran

yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh

di mata, jauh di hati?’

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau

mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika

kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.

bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar

mana permintaan mu.

20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS

dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas

dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari

kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak

pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin

mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,

kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.




source from : http://www.facebook.com/note.php?note_id=164559700237400&id=100000152924964&ref=mf

Tuesday, October 19, 2010

LAKI .. LUCKY CHAMPION SHORT AND SWEET DANCE MALAYSIA 2010

Alhamdulillah
memang tak disangka kemenangan ini
terasa syukur sangat
target kami sekumpulan hanya dapat ke final
GALA NIGHT SHORT AND SWEET DANCE MALAYSIA 2010
sudah kira anugerah terbesar yang kami dapat
kemenangan atau kekalahan kami letak bahagian last sekali
tapi mesej dan juga penyampaian intipati dalam persembahan ini yang kami pentingkan
konsep malay comtemp kini mula di terima oleh semua penonton
terasa lebih syukur walaupun buat persembahan ni tidak di bayar sesen pun dan perlu menari 4 malam berturut-turut
aku rasa sangat berbaloi dan terbayar segala usaha ini
buat masa ni bayaran aku tidak pentingkan sangat
yang penting ilmu yang akan aku gunakan pada masa-masa akan datang
syukur dan sangat gembira
paling gembira dapat hadiah sebelum keputusan di umumkan ... =)



LAKI ... LUCKY
BEST SUPPORTING FEMALE DANCER
BEST CHOREOGRAPHER
BEST OVER ALL PRODUCTION
SHORT AND SWEET DANCE MALAYSIA 2010 ...



photo by : James Quah



Monday, October 18, 2010

POW WOW ( SHORT AND SWEET DANCE MALAYSIA )


" tall , short , scrawny , chubby - it takes all kind to win a war. men may have heads ( and brains ) but it's take the woman who are the necks that turn the head , even in battlefield "

the synopsis of this piece
its take a lot of energy for me to dance this piece
but at the end of the day
i really enjoy doing this piece
even were not qualify into GALA night ( final )
but crew's enjoy performing this piece
the last day perform this piece
were doing all out




Pow not Wow
choreo by Revathi
for the event Short and Sweet Dance Malaysia 2010
( 2nd week perform )





Friday, October 15, 2010

DARI WANITA KEPADA LELAKI

Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam?? Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita relax saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang gadisjuga rakan sejawat kami. Maka jawablah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya. "Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya Si lelaki lagi dengan penuh angkuh dan bersemangat. "Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangga nya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkanundang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam,belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimami satu taman perumahan juga. "Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus beberapakawan wanita yang lain. Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembah yang jemaah di rumah bersama anakisteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinyalebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri -sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam. Isu ini sepatutnya kita beratkan seperti mana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki.

*kepada kaum adam peringatan juga ne .... from blogger ... =)
and peringatan kepada diri sendiri juga ... hahahahaha


source from : http://www.facebook.com/profile.php?id=100000130224432

Monday, October 11, 2010

RENUNGAN 2

Jika perlu marah, marahlah tetapi usah terlupa dengan perkataan sabar;
jika perlu menangis, menangislah tetapi usah terlupa dengan perkataan tenang;
jika perlu patuh, patuhlah tetapi jangan sampai hilang kemerdekaan.

Jika mahu miskin, miskinlah tetapi jangan terlalu miskin, nanti mudah menjadi kufur;
kalau mahu kaya, kayalah tetapi jangan terlalu kaya sampai terlupa perkataan sedekah;
jika mahu menjadi warak, lakukanlah ibadah sebanyak-banyaknya tetapi jangan sampai terlupa keperluan dunia.

Kalau mahu sebuah kereta mewah, belilah selagi mampu dan menepati keperluan semasa;
kalau mahu dua buah rumah, belilah asal jangan sampai tak tahu makna perkataan puas;
kalau mahu menimbun harta, bekerja keraslah asal jangan sampai terlupa ibadah.

Kalau mahu berhibur, berhiburlah asal tidak terlalu sakan dan menyalahi syariat;
kalau mahu memperkatakan hal orang, berkatalah asal jangan sampai mengumpat;
kalau mahu cemburu dengan kejayaan orang, cemburulah asalkan anda pun berusaha kuat sepertinya.

Hidup sederhana akan memastikan anda tidak akan miskin selama-lamanya.
Bersederhana dalam segala hal adalah titik kejayaan dalam semua perkara.
Orang yang terlalu kaya kadang-kadang apabila miskin terus muflis;
orang yang terlalu pandai kadang-kadang apabila bodoh terus sasau;
orang yang terlalu kuat kadang-kadang apabila lemah terus tidak berdaya.

Binalah harta sebanyak-banyaknya tetapi jangan sampai anda menjadi hamba kepada harta;
binalah ibadah banyak-banyak tetapi jangan sampai terlupa soal-soal dunia;
binalah kedudukan di tengah manusia tetapi jangan sampai hilang kepercayaan orang dan tercalar maruah diri.

Bukanlah seorang yang baik kalau beribadah sepanjang masa sedangkan untuk makan minumnya terpaksa meminta-minta. Seeloknya bersederhana dalam beribadah lantaran bekerja itu pun ibadah, membuang halangan di jalanan juga ibadah, menasihati orang juga ibadah.

Orang yang bersederhana sentiasa terpandang di mata dunia. Dia tidak akan hina oleh kemelaratan dan tidak terlalu tersohor oleh kepopularitian. Dia terpandang sepanjang masa baik oleh orang yang hina mahupun orang yang mulia. Berkuasanya bersederhana bagaikan pakaian yang menjadi penebat pada rasa dingin dan panas yang membakar.