Tuesday, December 21, 2010

FESTKUM 2010 ... ANTARA MARUAH DAN TAKHTA


assalammualaikum
yeah tajuk je mcm gempak tapi xadalah gempak sangat
ok FESTKUM = Festival Kebudayaan Universiti Malaysia
pelbagai acara yang di pertandingkan
ada tarian trampaian melayu
tarian india
tarian cina
boria
nyanyian
dikir barat
dan mcm2 lagi la acara yg berkaitan dengan kesenian dan kebudayaan
cume lukisan tu tak ada la
ok lets just focus kepada tarian rampaian melayu
yeah this is my 1st time join festkum walaupun permulaan untuk latihannya ada agak terkucil atas sebab tertentu dan aku di panggil semula tapi aku tak amik hati lagi rasa seronok sebab di panggil semula sebab aku suka buat benda ne semua, namapun amik bidang tari so aku kene juga kuasai benda ni semua walaupun masing2 ada limit untuk mempunyai kelebihan
criusly mmg agak sukar nak kejar mereka2 yang dah berlatih boleh dikire hampir dua minggu walaupun bukan hari2 tapi disebabkan kemampuan asas mereka semua dah kuat dan sorg budak bukan daripada jabatan tari juga punyai kemampuan asas yang kuat
dan mmg sgt sukar untuk aku kejar dan saing mereka dalam masa yang singkat
walaupun di marah dan di tegur setiap kali reasel aku tak terasa hati...yes mmg lembap juga aku kadang2 yela mau tak nak kejar benda yg dah sempurna dalam masa yang singkat dengan sorg yg buat hal buat aku rasa malu sebab die masuk seiring dengan aku
latihan yg di jalankan 3 hari aku kne dapatkan pola lantai sebb lepas tu ada preview
sepnjang lthn yg di jalankan criusly aku rasa DOWN sgt sebb aku rasa mcm aku xboleh nak buat even aku mmg nak buat benda ne untuk pengalaman aku sndiri
tapi apa pun kne juga kuatkan semangat sebb aku nakkan juga benda ni

ok lets go to the festkum side
1st day smpai rehat2 dulu xd nak buat lthn sgt...cume mlm lepas tklimat je buat lthn cket refreshkan balik gerak2 semua...jadi blur juga aku di buatnye...dh le lebam dengar taklimat yg tah apa2 membuang masa dengar ada la
hari kedua tgk persembahan india..yeah mr deeno , syed dan deelani mewakili UM
criusly aku sgt yakin koreo team KESUMA tu mmg boleh menang emas sebb gerakkannya dan penceritaannya sangat jelas
mlm ketiga pula tgk persembahan cina hasil tgn mr poh gee
style poh gee mmg betul2 jelas dengan air tgn die huahaha...mr PG .. mmg jiwa SOFT
dalam hati ada taman...hehehhee
mlm ketiga adalah mlm tarian rampaian melayu
wahahha antara malam yang aku tunggu-tunggu dan malam yang mengerunkan aku
mau x gerun sebb 1st time aku masuk FESTKUM ne
lagi2 mnri tarian tradisional...dah la aku ne mmg xd basic tradisional..but my parents , frens , the KESUMA, and my dear beri sokongan yang sepenuhnya
jadi ada jugala kekuatan untuk aku menri
alhamdulillah setelah perform mlm tu ada la rasa lega azab dah abeh
hauahahaha tpi xd la berapa lega sangat sebb keputusan yang dinntikan tu lagi gerun
saingn terdekat yg boleh dikatakan nak MAKAN team KESUMA is UPM
ok criusly UPM bawa masa reasel tu boleh kitakan betul2 nak mkn kitrg
sbb dpd apa aku tahu last year UPM no 2 untuk FESTKUM tarian zapin
tp mmg sesuai la mereka layak juga last year
tp UM better dengan abg saleh..heeee....alhamdulillah
ok focus balik pada this year
rampaian ... ok aku admit aku xfhm konsep rampaian itu mcm mana sebb mmg bukan basic aku dlm tarian tradisional...kalo bboy n hip hop tau la juga sbb MAKANAN aku
tapi setelah di terangkan oleh krol...ada la juga sedikit pemahaman untuk aku
sbb itu dikatakan ILMU YANG DIIBARATKAN SETITIK AIR ITU BERGUNA
ahahhaa pepatah apa aku taip ne pun aku xtau
malam keputusan sangat mengecewakan pasukan KESUMA
apabila di umumkan USIM berada di tempat ketiga mmg betul tiada harapan bg kami
kedua UUM...johan pula UKM
for sure semua UNIVERSITI yg tewas TERTAWAKAN keputusan juri
kata juri MELIHAT DAN MENONTON
sepatutnya juri bukan melihat dan menonton tapi tugas juri adalah MENELITI
itu yg sebenarnya tpi konsep mereka buat salah
ok mmg ada yg spttnye menang tpi xbloeh mng sbb tidak layak untuk menang
tapi kalo dah tidak layak untuk menang knpe mereka masih boleh dpt atau layak untuk menang ketegori kecil2...
ok kalo ketegori kicik tu aku xnk ckp la
tiba mlm untuk ketegori keseluruhan
aku di fahamkan last year pemenang 1,2,dan 3 langsng tak ada sangkut untuk menang tahun ne
bak kata pengacara majlis kejutan sungguh tahun ne
yeah pada aku sangat tak adil sebb keputusan mlm penutup
knpe keputusan tak diumumkan selepas pertandingan
dikatakan selepas juri buat keputusan ianya akan di "seal"
tapi apakah ianya dikunci sepenuhye???
seperti difahamkan lagi juri tahun lepas di sogok supaya tuan rumah mengajurkan program ini perlu menang tpi kalo kualitinya tdak bagus mcm mana???
ok malas la sebenarnya nak taip panjang sebab ini 1st time aku masuk FESTKUM
tpi mcm dah masak dengan "permainan politik" yg sedang berlaku
tapi kalo nak ckp lbih pun tak guna
for crius kemenangan pada malam itu SUNGGUH TIDAK BERGAYA
bukan nak ckp sbb xboleh terima kekalahan tapi ada yg lebih bagus dpd yg menang pada mlm tu
KESUMA UM boleh terima keputusan juri jika UPSI , UTEM , UPM dan lain2 yg bagus untuk menang...sayang juri menggunakan konsep MELIHAT DAN MENONTON bukan menggunakan konsep MENELITI
malas nak tapi panjang2 sebab segalanya berakhir sudah
mungkin ada hikmah keNapa semua ini berlaku....jadi kne renungkan juga
pengalaman mengajar aku segalanya




special for KESUMA = thnkz sbb sudi trima diri yang lemah ini semula,...jujur masa 5 hari persediaan diri ini untuk bertanding sebenarnya rasa tidak lengkap sangat...tpi sebab untuk berada sama rata aku usaha sebaik mungkin...hasilnya itulah persembahan dan kerjasama yang dapat aku bagikan...thnkz juga sebb banyak mengajar dan menegur semua salah dan silap...bak kata siew ling ... " it's ur tradition , u must get it ..."


for senior's n tutor's = thnkz sebb banyak tegur diri ini demi kebaikkan bersama...yelah dah mmg aku ne pun xd basic...pula belajar dalam bidang yang aku persembahkan....jadi segala usaha kerah tenaga aku buat atas setiap teguran untuk perbaikin diri



to all team UM .... kita KALAH DALAM KEADAAN BERGAYA.....
KEPADA UNIVERSITI LAIN...anda masing2 punyai kelebihan masing2...apa2 pun tetap tahniah

johan keseluruhan tarian india.....
gangsa koreografi....

gangsa koreografi....
perak untuk keseluruhan tarian cina....




p/s : apa yang tertulis ini adalah pandangan diri ini ... jika terasa hati mintak maaf lah ye...hak persendirian walaupun ianya "public" .... sebab aku xnak jadi hipokrit ... biar berlaku jujur walaupun kdang kala ianya boleh memakan diri ... salam

Monday, December 13, 2010

PERKAMPUNGAN FESENI 2010/2011


bermula sudah perkampungan feseni 3rd cllge
hhaaahhaaiii
ada yang menyatakan feseni untuk sesi kali ini di anjak ke bulan oktober
aiiiyoo kalo betul al oktober xnk la aku mnri sbb sem tu nnti aku bnyk
kelas teori yang nk kne betul2 aku blja dan fokus ... ( cewah)
tapi ada yang kata tnc sedang meeting balik nk dptkan akhir bulan feb
apa kptsnnya xtau la
tapi kami di 3rd dh strt perkampungan as persediaan awal feseni
ada juga kolej2 x buat perkampungn bila dpt brita pasal anjakan feseni tu

kalo di ikutkan asal mmg perkmpungn ini aku join sekali
atas sebb las mnt punye jemputan untuk pergi ke FESTKUM di UUM
jadi aku xdpt nak join sepenuhnya perkampungan feseni ni..
tapi atas sebb latihan FESTKUM pun xd la clash sangat untuk perkampungan ni
so boleh la aku jengah2kan kwn2 kat kolej ne
mlm pertama perkampungan nasib baik tak ada lthn festkum
tap siang tu mmg berencak giller kat jabatan
mlm plak dengan budak2 kolej
kalo ikutkan aku nk pergi tgk show kat KLPAC
SMS FROM ANGEL'S
sebb one of the performer is POH GEE
my tutor
well his very good in cntemp when he perform
impress giller
ahaha suke giller kot style die
tp belum smpai tahap aku nak jadi cm 2
kne banyk lagi lthn polish up dlm kelas teknik
bak kata PG kalo nk mnri cntik untuk cntmp polish kelas teknik
so its the same kalo nak menari cntik dlm tradisional kne juga polish teknik asas
hahaaha...
memang tak di nafikan nasihat tu mmg berguna
so sepanang aku berada kat UM 3 thn ne aku nak gunakan sepenuh peluang yg ada
xkira la mnri kat kolej ke mnri kat jbtn ke
aku nak join sbb untuk kebaikkan aku untuk masa akan datang
alhamdulillah buat asa ne banyak peluang terbuka untuk aku join piece2 yg ada
alhamdulillah rasa bersyukur sebb peluang ni di berikan
bukan nak rasa lagak atau cm hebat sgt
aku join pun untuk masa akan datang dpt kongsi dengan mereka2 yang lain
niat aku satu je just nak balas jasa
cume mungkin ada yang x berapa nak perasan
kalo nk berkecik hati
maaf mungkin ada salah aku juga
tapi aku buat semua ni untuk kebaikkan bersama
perasan atau x itu terpulang mcm mana
sebab anda yang nilai diri ini secara kasar
dalamannya hahaiii kalo nk di terangkan mmg susah org nak fhm
tapi xapalah bukan senang nak puaskan hati semua orang
aku hanya buat yang termampu
its hard to be in between
alhamdulillah aku buat yang termampu
lain2 aku berserah sahaja kepada ILAHI nak berikan keputusannya
aku hanya merancang
yeah mmg penat nk kerahkan badan siang kat sebelah cne
mlm kat sebelah sana juga
tapi demi keseimbangan agar dua2nya sama rata dapat
kne juga la aku lakukan
bukan nak merungut ( walaupun bunyi dh mcm merungut )
tapi yelah kdg2 kne fhm juga situasi aku
its not easy to be me
well to team festkum thnkz sbb trime balik walaupun last mnt ats sbb xd org
tp peluang yg di berikan ni mmg sgt berharga
apa pun aku lakukan yang terbaik
bagi team kolej pula maaf kalo kptsn ini mcm bert sebelah
tapi apa pun aku buat untuk korg juga
itu je just mntk doakan kejayaan kami
yelah aku di terima balik dah seminggu sebelum bertanding
kalo team festkum stress tkt aku xdpt
aku lagi stress tkt merosakkan kumpulan
tapi apa pun aku kerahkan juga tenaga yang ada demi kejayaan bersama
insyaallah segalanya berjalan lancar
untuk mama dan ayah thnkz sbb beri kepercayaan kat syaffiq untuk buat semua ni
thnkz sbb selalu doakan ankmu ini
trima kasih banyak
rasa sangat bersyukur
to my dear thnkz sbb selalu bg sokongan
dengar luahan hati ne
thnkz so much dear
kpd kwn2 skpt 1 sorry sebb selalu mengelak bila korg ajak hang out
bukan pe yelah aku kne training kt UM ne
nnti dh abeh festkum kite lepak reramai
buat reunion beso2 punye
to all peserta perkampungan good luck in feseni 2010/2011

Monday, December 6, 2010

GO GENTING


go genting
yeah going genting together with u
alhamdulillah the weather going so great that moment
bersyukur i feel so much on the day
lots of story we heard , we saw
about the surrounding or about us
but the most funniest that we saw
there's a boy who was really afraid as we can see clearly from his face reaction
his jiggling shown that he really dnt like to play
it will be a long story to tell
so make it simple
the day was best
alhamdulillah
i feel so happy to be with u
thnkz so much ... =)







the photo tell's faster then my words right?
huahua
alhamdulillah



Friday, December 3, 2010

FALLING IN LOVE .....

CINTA itu adalah kurniaan ILAHI
DIA memmberi kita cinta supaya kegembiraan terpancar sepanjang hari
supaya kita sebagai manusia tidak selalunya berada dalam kesedihan
hadirnya CINTA memang suatu perkara yang membuat kita gembira yang tak terhingga
CINTA tidak memerlukan bajet yang besar untuk kita gembira
tapi perlulah kita sebagai manusia MENCINTAI YANG MAHA PENCIPTA
IMAN , AL-QURAN , RASUL DAN HADIS
sebelum kita menyintai seseorang yang kita mahukan
CINTA juga kepada kedua IBU dan AYAH , KAKAK ADIK dan ABANG


CINTAI lah seseorang itu dengan niat kerana ALLAH S.W.T
CINTAI lah si dia dengan harapan agar kita dekat lagi dengan ALLAH S.W.T
CINTAI lah si dia dengan harapan iman di dada bertambah
CINTAI lah si dia dengan dorongan ke jalan yang benar
CINTAI lah si dia dengan sepenuh tanggungjawab
CINTAI lah si dia dengan penuh keikhlasan
CINTAI lah si dia kerana akhlaknya


sesungguhnya CINTA yang kita miliki CINTA yang kita rasai CINTA yang kita idamkan itu hanyalah pinjaman untuk sementara waktu sahaja
hargailah orang yang mencintai kamu itu dengan sepenuhnya
janganlah kita salah memiliki cinta
jika cinta yang lama adalah cinta nafsu atau pun sementara
janganlah kesali janganlah di dendami kerana setiap perkara yang berlaku adalah balasannya ada hikmahnya pada masa akan datang sama ada baik atau buruk cepat atau lambat

JANGAN cintai dia atas dasar ingin dimiliki
JANGAN cintai dia atas dasar tiada sesiapa disisi
JANGAN cintai dia kerana nafsu
JANGAN cintai dia jika hati belum bersedia
JANGAN cintai dia jika ianyanya mengheret kepada jalan yang tidak benar
JANGAN cintai dia jika ianya adalah cinta yang terlarang
JANGAN cintai dia jika ianya sementara
JANGAN cintai dia kerana paras rupa , bentuk badannya
JANGAN cintai dia kerana pujuk rayunya



sekiranya kita tidak memelihara CINTA itu dengan sebaiknya maka kurniaan ILAHI itu di tarik balik dengan mudah tanpa disedari.
contohnya yang bercinta putus di tengah jalan
yang bertunang beralih arah
yang sudah berkahwin tidak sefahaman
yang sedang bahagia bertelagah
yang rasa gembira timbulnya bosan dan putus asa
sedar atau pun tidak sahaja kita jika tidak memeliharanya dengan baik
oleh itu setiap apa yang kita lakukan biarlah segalanya berbalik kepada rujukan YANG ASAL
kerana di situ terdapat seribu satu persoalan dan seribu satu jawapan yang kita inginkan



salam berkongsi .... =)




Wednesday, December 1, 2010

THE END FOR 1ST YEAR .....


THE END for this sem
huahahahha
akhirnya habis juga exm untk semesta ne
tapi mcm mana keputusannye
last paper BUDAYA TARI DUNIA
alhamdulillah apa yang aku buat revision sendiri
dengan kwn2 semuanya keluar
target soalan pun keluar
but criusly
I HATE THE QUESTION SO MUCH
muahahha
sebab apa soalannya terang2 boleh buat point
tapi bila masuk bab nak menjelaskannya dalam konteks ayat aku blur
plus malam sebelum exm aku tak tidur
hahaiii gigih belajar
di tambah pula dengan demam
pula masa nak jawab exm last tu rasa betul2 tak selesa
dengan selsema , sejuk , bdan lemah , nak muntah
muahhahahaa
tapi nak buat mcm mana kne juga kuatkan diri walaupun tgk tulisan dan mcm cakar ayam
leh kata lebih teruk la
huahahha
last 30 mnt tulis last soalan
menggigil mcm x mkn pdhl dh mkn b4 masuk
abeh je exm rasa lega
tapi ttp cuak juga menggu nasib seterusnya
abeh je exm miss bilqis sediakan kek untuk sekelas
hahaiii coklat yummy2 ....
btw perjalanan dah hampir separuh jalan....
kuat lagikan aku nak berjalan
gigih lagikah tulang ini bergerak
doa mama dan ayah
sokongan kakak dan adik
dorongan pengajar dan kawan2
serta perhatian daripada yang sangat aku perlukan
membuat aku tetap tempuh juga segalanya
harap masa akan datang di permudahkan
insyaallah .....